Kunstig intelligens kan være så mangt. Kunstig intelligens (AI) er ikke bare roboter. Anbefalinger av produkter for en nettside eller en serie på HBO er eksempler på kunstig intelligens, og maskinlæring er en underkategori av kunstig intelligens. Det finnes roboter med kunstig intelligens for relasjoner, selvinnsikt, bodysmart, bildesmarte, musikalske, ordsmarte, logiske, naturalistiske osv. Jeg nevnte musikalske roboter, og hvis du trykker her kan du høre musikk som kun er skapt av kunstig intelligens.

Har kunstig intelligens noen påvirkning på prosjektledelse? | Norsk  Forening for Prosjektledelse
Bilde: https://u9niexum5d-flywheel.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2020/05/ai.jpg

I våres andre forelesning snakket Arne Krokan om nettop dette, kunstig intelligens, noe som jeg synes var utrolig interessant. Det er helt absurd og fascinerende på samme tid, hvordan teknologien utvikler seg og hvordan roboter og kunstig intelligens bare blir mer og mer menneskelige. Det er så fascinerende hvordan roboter kan læres opp til å gjøre ulike oppgaver, som f.eks. gjenkjenne dyr eller lage mat. De får mer og mer informasjon om deg, og mange synes det er veldig skremmende. Det er ikke så rart. Jeg synes også det er skremmende at telefonen min hører på det jeg snakker om og senere får jeg ads om det jeg snakket om på sosiale medier. Google har også blant annet kommet med noen ørepropper som oversetter språk direkte, mens du snakker med en person. La oss si jeg snakker engelsk og du snakker spansk. Med disse øreproppene blir ikke språk en utfordring. Du snakker til meg som om jeg snakker spansk, og jeg snakker til som om du snakker engelsk. Øreproppene oversetter direkte til deg på spansk, det jeg sa på engelsk (washingtonpost.com). Interessant?

Teknologien har kommet så langt at til og med algoritmer har blitt lært opp til at de kan på samme nivå som en høy utdannet lege, avdekke om en pasient har kreftsvulster eller ikke! (webforum.org). Quartz samarbeidet med Leo Chen og Luke Oakden-Rayner for å trene opp to algoritmer og forstå hvordan de samsvarer med en medisinsk profesjonell etter hvert som algoritmene lærer seg det. Den ene algoritmen oppdager tilstedeværelsen av svulstknuter og den andre algoritmen måler potensialet for at den er ondartet. De lærer de opp ved å vise de medisinske skanninger av organer med svulster og skanninger uten noen svulster. De har vist algoritmene nesten 200 000 bilder av ondartete, godartete og svulstfrie CT-skanninger, både i 2D og 3D. Leger over hele verden begynner å stole på algoritmer med kunstig intelligens, men algoritmer vil aldri kunne erstatte en lege, men vil heller være et verktøy som kan hjelpe legene å ta bedre beslutninger. Jeg valgte å trekke frem denne artikkelen fordi den fascinerer meg og fordi dette ikke er noe nytt men derimot blitt brukt i over lang tid allerede.

Norge har fått verdens beste robot
Bilde:https://g.acdn.no/obscura/API/dynamic/r1/nadp/tr_1000_2000_s_f/0000/2012/02/13/8190009/1/original/Da_Vinci_Rikshospitalet.jpg?chk=2C55BB

Kunstig intelligens har vært til stede lengre enn vi tror, og allerede helt tilbake i 2001 var det leger fra USA som utførte en operasjon på en pasient i Frankrike ved hjelp av en kirurgisk robotarm. Dette har blitt mer og mer normalt etter årene, og som du kan se på bildet over, tar legene i bruk en robot som blir fjernstyrt av dem selv. Det er ikke vanskelig å se og merke at digitaliseringen tar over verden. Vi kan også nevne hva Amazon Prime Air har fått til, ved at de leverer mindre pakker med droner innen 30 minutter, og algoritmer kan se om du er homofil ved å bare se på profilbilde ditt. Det sier litt det også.

Som jeg nevnte i stad, så har roboter blitt lært opp til å blant annet lage mat. Moley er verdens første til å lansere robot kjøkken. Først så lager du maten selv mens roboten ser på hvordan du lager maten, dermed lærer den seg matretten selv. I videoen under kan du se roboten i aksjon. Kanskje dette er helt normalisert om 20 år?

Kilder:

Arne sin blogg: https://www.krokan.com/arne/

https://www.weforum.org/agenda/2018/11/we-trained-an-algorithm-to-detect-cancer-in-just-two-hours

https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2017/11/15/i-tried-out-googles-translating-headphones-heres-what-i-found/

Leave a comment

Your email address will not be published.