Unge, Kvinne, Jente, Dame, Arbeid, Arbeider, Studien

Nå har første del av fire deler kommet til en ende, og jeg holder på med å skrive eksamen om det jeg har lært den siste måneden om digital økonomi og forretningsmodeller. Det har helt klart vært en lærerik og interessant måned. Det har vært mye å forholde seg til, men det har allikevel gått rundt på et vis.

Det aller første vi fikk i oppgave var å opprette en blogg, altså denne bloggen. To ganger i uken skulle vi skrive innlegg om hva som ble tatt opp i forelesningene. På denne måten måtte jeg gjøre mer research av de forskjellige temaene i tillegg til å delta på forelesningene, og på denne måten fikk jeg mye mer lærdom utenom bare forelesningene.

Bilde er hentet herfra

Kunstig intelligens

Det jeg sitter mest igjen med er alt dette om kunstig intelligens og nyere teknologi, blant annet fordi jeg synes dette var mest spennende men på samme tid ganske skremmende. Det er så interessant hvordan avansert teknologi kan forenkle og effektivisere arbeidsprosesser, som eksempelvis Amazon Go som jeg har skrevet om i et tidligere innlegg. Arbeidsprosessen i Amazon Go blir ikke bare forenklet og effektivisert, men det gjør også hverdagen og ukeshandelen til mange mennesker mye mer lettvint. Tanken på skulle handle på vei hjem fra jobb, i rushtiden, er slitsomt da det også er ekstremt lange køer i butikken. Dette eksisterer ikke i Amazon Go butikkene.

Ekkokamre og filterbobler

Jeg har aldri hørt om filterbobler og ekkokamre før Arne snakket om dette i forelesningen. Filterbobler er på mange måter en hjelp for deg, da du blir eksponert for innhold som er basert på dine interesser. To personer kan søke på det samme søkeordet, men likevel for forskjellige søkeresultater. Dette er fordi vi liker forskjellige innhold og ser på forskjellig innhold på internett. Det som ikke “interesserer” oss blir filtrert bort, og dette er en negativ innvirkning. Hva er det som blir skjult for oss? Jeg har aldri tenkt over dette før, så dette var en liten tankevekker for meg.

Ekkokamre hadde jeg heller aldri hørt om tidligere, men ordet sier også litt seg selv. Man kan si det er et felleskap med likesinnede mennesker som har de samme perspektivene, meningene og holdningene. I slike grupper blir det bekreftet at det man mener, er det riktige og det sanne. De blir ikke eksponert for motstridende synspunkter, ettersom ekkokamre typisk ser bort fra meninger og fakta. Dette synes jeg også er skremmende, for disse gruppene ser ofte kun en side av en sak og det er aldri positivt.

Tanker jeg sitter igjen med

Kunnskapen jeg sitter igjen med etter første delen av kurset, er relevant og interessant. Nå som jeg har lært mer om digital økonomi og forretningsmodeller, sitter dette mye mer bevisst i hodet mitt. Alt det jeg har lært, har jeg aldri tenkt noe særlig over. Nå vet jeg hvorfor jeg får annerledes søkeresultater enn andre, nå vet jeg hvorfor min Instagram explore ser annerledes ut enn andre, nettopp fordi jeg kun blir eksponert for det jeg liker. Jeg har også fått en bredere forståelse av hvordan den digitale økonomien påvirker samfunnet vårt og hvordan digitale plattformer fungerer. Gleder meg til neste del av kurset.

Kildehenvisning:

https://www.majavedvik.no

Leave a comment

Your email address will not be published.