Hei igjen!

I dette blogginnlegget skal jeg skrive om kundereisen, men først og fremst, hva er en kundereise? Kort sagt handler det om kundenes prosess fra start til slutt i forbindelse med et kjøp av et produkt/tjeneste. Kundereisen deles inn i tre faser; Før-kjøps fasen, kjøpsfasen og etter-kjøps fasen.

Før-kjøps fasen

Innenfor før-kjøps fasen har vi tre underpunkter; Problemerkjennelse, søkeprosess og vurderingsfasen. Problemerkjennelsen handler om du anerkjenner et behov som må dekkes, et problem som må løses. Hvis vi ser på Maslows behovspyramide, kan klær gå under “anerkjennelse” men også “fysiologiske behov”. Søkeprosessen handler om når kunden har funnet et produkt de liker, f.eks. et par bukser. Kunden ønsker å finne mer informasjon om denne buksen og tar i bruk søkemotorer på internett og sosiale medier for å tilegne seg informasjon. Dette kan være ved å se på anmeldelser fra tidligere kunder, artikler osv. I vurderingsfasen ser vi på de ulike alternativene og veier disse opp mot hverandre, både fordeler og ulemper. Her kan vi sammenlikne buksen som du liker så godt, med andre liknende bukser.

Kjøpsfasen

Innenfor kjøpsfasen har vi ett underpunkt; kjøpsbeslutningen. I dette steget har du bestemt deg for hvilke bukser du har lyst til kjøpe, og dermed fullfører kjøpet.

Etter-kjøpsfasen

Innenfor etter-kjøpsfasen har vi ett underpunkt; evalueringsfasen, atferd etter kjøpet. Hva er din opplevelse av buksene? Stod kjøpet opp mot forventningene? Disse spørsmålene er typisk i dette steget, og er kjøpet vellykket er det stor sannsynlighet for at kunden vil gjøre et nytt kjøp ved en senere anledning. Stod ikke kjøpet opp mot forventingene? Ja, da kan du returnere buksene og få pengene tilbake.

Bik Bok – City Lade

Bildet er hentet herfra

Kilder

NDLA.no. Maslows behovspyramide. Hentet den 15.03.2021: https://ndla.no/nb/subject:fd43e0c7-9dd6-427d-9edb-2e4234d8db9d/topic:7df2950d-3af9-462e-b27f-cf3df147eaa3/topic:e9752b8b-86df-4414-888c-2cc3adf041c8/resource:1:85351?filters=urn:filter:f18ad41e-d9c3-4428-8cb6-5eb852e45082

Leave a comment

Your email address will not be published.