Det fleste har vel fått med seg den hete valgkampen mellom Trump og Biden for en tid tilbake, der Trump kjempet i ukesvis for å vinne fire nye år som president. Det skjedde mye fra Trump sin side og dette fikk store konsekvenser da den Amerikanske Kongressen ble stormet den 6.januar 2021. Hvordan var dette mulig?
I dette innlegget skal jeg skrive litt om sosiale medier sin rolle i forbindelse med stormingen av den Amerikanske Kongressen.

Veldig mange bruker sosiale medier til å dele opplevelser, erfaringer og diverse med andre, på blant annet instagram, twitte, snapchat osv. Sosiale medier knytter også mennesker sammen – det har aldri før vært enklere å ta kontakt med mennesker på andre siden av jordkloden. På grunn av dette vil det naturligvis være enkelt å komme i kontakt med likesinnede mennesker som har de samme verdiene, tankene og meningene som deg selv. Dette kan både ha en positiv og negativ effekt.

Filterbobler og ekkokamre
Jeg har skrevet enn innlegg om filterbobler og ekkokamre tidligere som du kan lese her, så jeg går ikke inn i dybden om hva filterbobler og ekkokamre er i dette blogginnlegget. Trump er et godt eksempel på hvordan filterbobler og ekkokamre kan brukes. Trump hadde en stor følger skare på Twitter som mye mulig har de samme tanker, verdier og meninger som han selv, han er som kjent permanent utestengt av Twitter. Trump har med full bevissthet skapt en filterboble ved å være i dialog med de som støtter hans politiske syn, altså andre synspunkter har ingen plass her.
Det finnes også flere ulike grupper og sosiale forum som støtter Trump og hans politiske syn og meninger. Disse menneskene er tilhengere av Trump og ser på han som en Gud nærmest, og på grunn av denne tilknytningen er tilhengerne av Trump villig til å gjøre ekstreme handlinger for å bli sett og hørt. Ved filterbobler blir all annen informasjon som ikke er av interesse for menneskene i en gruppe/sosialt forum på blant annet Facebook, filtrert vekk – så med andre ord blir deres meninger enda mer forsterket ved at algoritmer filtrerer vekk “uinteressant informasjon”. Det er ikke nødvendigvis korrekt informasjon slike grupper står for, og det kan få konsekvenser – spesielt store grupper.

Stormingen av den Amerikanske Kongressen 6.Januar 2021
Det ser ut som Biden vil vinne valgkampen og dette liker så klart Trump og hans tilhengere svært lite. Dette skaper både aggresjon og sinne blant tilhengerne. 24.desember deler Trump en 8 minutters lang video hvor han advarer tilhengerne sine om at kommunistene jobber hardt for å ta over kontrollen, og avslutter med å si “6.Januar. Vi sees DC”. I ukene etter denne videoen ble lastet opp, fortsetter Trump med oppfordringen om en protest i Washington DC den 6.Januar. Dette girer naturligvis opp tilhengerne og de engasjerer hverandre i ulike grupper og forumer.
Trump mente at valget var “stjålet” og oppfordret følgerne sine til å møte opp foran Kongressen tidligere på dagen den 6.Januar for å vise motstand. Trump stemplet det som “den største svindelen i vårt lands historie”. Store folkemengder samlet seg og til slutt ble det så mange og så ekstremt at de stormet den Amerikanske Kongressen.

Screenshot

Kilder
Helt.digital (2019). Annonser på Facebook fremmer politisk polarisering. Hentet den 01.06.2021: https://helt.digital/studie-annonser-pa-facebook-fremmer-politisk-polarisering/

Abcnyheter.no (2020). Trump tilhengere samler seg til protest i Washington 6.januar. Hentet den 01.06.2021: https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2020/12/28/195729458/trump-tilhengere-samler-seg-til-protest-i-washington-6-januar

Leave a comment

Your email address will not be published.